Kararlara Çok Yabancıyız

Haziran ayında gerçekleşen TFF seçimi öncesi çıkan tartışmaların ve seçim sonrası yaşanan gelişmelerin bugün hala yankıları devam etmekte.
Kararlara Çok Yabancıyız

Seçim günü Sn. Ali Y. Koç’un listesinden bir yöneticinin TFF’nin yeni yönetim listesinde yer alması, seçim öncesi Fenerbahçe mevcut yönetiminin duruşu ve sert söylemlerinin devamlılığını bir kez daha sorgular hale getirdi. Tarihin henüz tozlanmamış sayfalarında yani geçmişte birçok örnekleri bulunmakta (Yayıncı kuruluş, TFF eski başkanı Sn. Nihat Özdemir ile yaşananlar vs.)… Camia önündeki sert söylemler yerini zamanla suskunluğa veya konu hakkındaki söylemlerin yumuşamasına evirildiği aşikar…

Kolları sıvayan TFF’nin yeni yönetimi, ülke futbolunda bekleyen soru(n)lara cevap niteliğinde kararlarını sıralıyordu. Normal şartlarda 2022-23 sezonunda kadrodaki yabancı sayısının 12, sahadaki yabancı sayısının ise 7’ye düşmesi gerekirken, yabancı sayısını 14, sahadaki yabancı sayısını 8 yaparak mevcut durumu korumayı tercih etti. Her sene alışık olduğumuz, daha önce verilen kararların esnekliğine bir kez daha şahit olduk. Sayın Şekip Mosturoğlu’nun alınan bu karar sonrası sosyal medya aracılığıyla ifade ettiği gibi ‘Futbolda ki hukuki düzenlemelerin yerine getirilmemek için düzenlendiğini bir kez daha gördük’… Bu alınan karar Fenerbahçe negatif anlamda etkiledi diyebiliriz. Asıl mücadelenin olması gereken yer olan ‘Saha’ bizlere ne gösteriyor. İnceleyelim…

12.02.2022 (25.Hafa) ile başlayan namağlup seri (11G-3B);

Hafta Maç
25 Giresunspor - Fenerbahçe (4/6)
26 Fenerbahçe - Hatay (6/4)
27 Kasımpaşa - Fenerbahçe (4/4)
28 Fenerbahçe - Trabzonspor (5/4)
29 Alanyaspor - Fenerbahçe (5/4)
30 Fenerbahçe - Konyaspor (5/4)
31 Kayserispor - Fenerbahçe (5/6)
32 Fenerbahçe - Galatasaray (6/3)
33 Fenerbahçe - Göztepe (5/3)
34 Rizespor - Fenerbahçe (6/5)
35 Fenerbahçe - Gaziantep (7/6)
36 Beşiktaş - Fenerbahçe (6/4)
37 Fenerbahçe - Fatih Karagümrük (6/4)
38 Malatyaspor - Fenerbahçe (6/5)

Burada parantez içinde yazdığım ilk sayı o maçla ilgili ilk 11 de kaç Türk oyuncusunun olduğu, ikinci sayı ise maçı tamamlayan kadrodaki Türk oyuncu sayısını vermektedir (1dk/90dk).

Fenerbahçe geçen sezon Sn. İsmail Kartal hocanın yönetiminde namağlup serisine başladığı andan itibaren bu sezon için (2022/2023) en hazır takım olmakla birlikte maç esnasında bu rakam 7-8 Türk oyuncu olarak izlediğimiz maçları da unutmayalım.

Bu sezon takımda olmayıp kiralık olarak gelen Samala, Lemos, Meyer, Allahyar (4) ve mevcut kadroda bulunan Kim, Szalai, Tisserand, Novak, Osayi, Gustavo, Zajc, Sosa, Rossi, Pelkas, Berisha, Valencia, Crespo, Mesut (14) ile yabancı sayısının fazlalığı sizleri korkutmasın.

Allahyar Hull City’e, Sosa ile sözleşme uzatılmadı. Ve geriye kalan 16 yabancıdan normalde olması gereken 12 yabancıya düşmek, her sene sil baştan yapan bir yöneOm için zor olmasa gerek. Oyunculara talipler olduğu bilgisi de bir kenarda dursun.

Bu kural konduğundan itibaren düzgün işlemesini bekleyen (bazı) kulüpler, yatırımlarını ve sözleşme sürelerini bu karar neticesinde yaptıklarını veya hazırlandıklarını da unutmayalım. Fenerbahçe’nin altyapıdan gelenleri ve yerli statüdeki oyunculara yönelmesi, öncesinden verilen ama uyulmayan bu kararlar (veya belirlenen rotanın yol haritası) neticesindedir.

Bizler bu kadar hazır iken Sn. Başkan, TFF yeni yönetiminin aldığı kararı Kulüpler Birliği devir/teslim basın toplanEsında; ‘Federasyonumuzun da ilk günlerdeki performansı, gelecek için umut veriyor ’ diyerek öncelikle başkanı olduğu kulübün, Fenerbahçe’nin yatırımları ve planları ile ters düşmekte olduğunu unulu sanırsam.

Kısa sürede alınan 8+3 Yabancı Kuralı, %40 SapMA (!) kararları mı geleceğe umut vermekte? Veyahut yayıncı kuruluşun ihaleyi kaybedip, TFF tarafıdan tekrardan 2 senelik sözleşme uzatması mı gelecek için umut…

Sonuçlar ortada her zamanki gibi rakamlar YALAN SÖYLEMEZ…

Kararlara Çok Yabancıyız

AFA