Galip Kulaksızoğlu

Galip Kulaksızoğlu
Galip Kulaksızoğlu

Galip Kulaksızoğlu

Fenerbahçe’ nin ilk kadrolarında yer alan futbolcu ve spor kulübü yöneticisi. 1910 yılında Fenerbahçe’ de futbolculuk, teknik direktörlüğün yanında bir de vekaleten başkanlık yapmıştır.

Fenerbahçe futbol takımının, 1907 yılı baharında tamamlanan 11 kişilik kadrosuna sonradan dahil edilen kişilerdendir.

Galip Bey, 1907-1924 yılları arası tam 17 sene futbol oynamış, bu süre zarfında 216 kez giydiği Fenerbahçe forması altında 73 gol atmıştı. Fenerbahçe, kuruluşundan itibaren oynadığı ilk maçından; Galip Bey’in futbolu bıraktığı 7 Mart 1924 yılına dek 253 maç yapmıştır.

Fenerbahçe’ nin henüz İstanbul Futbol Ligi Şampiyonluğu bulunmadığı 1911 yılında kendisine “Gel seni bir İngiliz ya da Rum takımına aldıralım, başarılar yaşa” dendiğinde, “Zararı yok. Zayıf takımımız bu sene, gelecek sene yine yenilir. Bu teessürü arkadaşlarımla birlikte yine çekerim. Fakat, Allah’ın izniyle elbet bir gün gelecek; yenecek kudreti de iktisap eder ve o zaman yine onlarla beraber neşe ve saadet duyarım” şeklinde karşılık vermiştir.

Hemen bir sezon sonra, Fenerbahçe’ nin namağlup olarak ilk şampiyonluğunu yaşadığı, 1911-1912 İstanbul Ligi’ nde bu emelin gerçekleşmesinde en çok emeği geçen kişi olarak haklı çıktı.

Fenerbahçe, onun döneminde 5 İstanbul Ligi şampiyonluğu kazanmıştır. 1924 yılına kadar giyindiği Sarı Lacivert formaya; 216 maçta 73 gol atarak hizmet vermiştir. Aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü’ nün tenis, hokey ve kürek branşlarında da hizmet vermiştir. Fenerbahçe tarihinin unutulmayacak, en önemli değerlerinden bir tanesi olan kaptan Galip Kulaksızoğlu, 22 Kasım 1939 yılında İstanbul’ da hayata veda etmiştir.